EN CZ DE PL HU SK

Globální výdaje na informační bezpečnost vzrostou do roku 2025 o 15 %

Gartner předpovídá, že do roku 2027 bude 17 % celkových kybernetických útoků zahrnovat generativní AI.

Celosvětové výdaje koncových uživatelů na informační bezpečnost se podle nové prognózy od Gartner, Inc. do roku 2025 zvýší na celkovou hodnotu 212 miliard dolarů, což představuje nárůst o 15,1 % oproti roku 2024. V roce 2024 se odhaduje, že globální výdaje koncových uživatelů na informační bezpečnost dosáhnou 183,9 miliardy dolarů.

„Pokračující zvýšené hrozby, přesun do cloudu a nedostatek talentů posouvají bezpečnost na vrchol seznamu priorit a nutí vedoucí pracovníky odpovědné za informační bezpečnost (CISO) zvýšit výdaje své organizace na bezpečnost,“ řekl Shailendra Upadhyay, Senior Research Principal ve společnosti Gartner. „Navíc organizace aktuálně hodnotí své potřeby v oblasti ochrany koncových bodů (EPP) a detekce a reakce na koncové body (EDR) a provádějí úpravy, aby zvýšily svou provozní odolnost a reakci na incidenty po výpadku CrowdStrike.“

Adopce AI a generativní AI (GenAI) nadále zvyšuje investice na trhu bezpečnostního softwaru, jako je bezpečnost aplikací, ochrana dat a soukromí a ochrana infrastruktury. Do roku 2025 GenAI vyvolá nárůst zdrojů potřebných pro její zabezpečení, což povede k očekávanému nárůstu výdajů na bezpečnostní software o 15 %.

Od zavedení GenAI útočníci stále více využívají nástroje spolu s velkými jazykovými modely (LLM) k provádění rozsáhlých sociálně inženýrských útoků a Gartner předpovídá, že do roku 2027 bude 17 % celkových kybernetických útoků či úniků dat zahrnovat generativní AI.

Jak organizace pokračují v přesunu do cloudu, analytici Gartner očekávají nárůst řešení cloudové bezpečnosti a podíl tržního trhu cloudových nativních řešení poroste. Kombinovaný trh cloudových přístupových bezpečnostních brokerů (CASB) a platforem pro ochranu cloudových pracovních zátěží (CWPP) se odhaduje na 8,7 miliardy dolarů v roce 2025, což je nárůst z prozatímně odhadovaných 6,7 miliardy dolarů v roce 2024.

Globální nedostatek dovedností v oblasti kybernetické bezpečnosti je hlavním faktorem, který pohání investice na trhu bezpečnostních služeb (bezpečnostní konzultační služby, bezpečnostní profesionální služby a spravované bezpečnostní služby), který se očekává, že poroste rychleji než ostatní bezpečnostní segmenty.

TZ

Zdroj: IT SECURITY NETWORK NEWS  

Napsat komentář